Menu

Speedway – en riktig folksport

 

Speedway är en av de sporter som kanske allra mest fångar den svenska folksjälen. Denna dammiga och fartfyllda motorsport är något som verkligen engagerar oss. Vi har till och med en riktigt bra och viktig sport-liga inom speedwayen i Sverige. Elitserien engagerar många av de bästa förarna, både från Sverige och från resten av speedway- världen. Antalet klubbar i serien varierar precis som i alla andra sportligor men för närvarande inkluderar den åtta lag från olika delar av Sverige. Dessa är, naturligtvis utan inbördes rangordning, Rospiggarna, Masarna, Indianerna, Dackarna, Elit Vetlanda, Ikaros Smederna, Lejonen och Piraterna.

Vad går sporten ut på?

1200px-jawa_speedway_500_01I speedway tävlar man på en speciell sorts motorcykel vars utförande måste följa vissa specifika regler. De får till exempel inte väga mindre än 77 kilo, drivas av något annat bränsle än ren metanol eller ha några bromsar. Dessa väldigt unika motorcyklar tävlas sedan på en oval bana med ett underlag av grus. Tävlingarna kör sedan i en rad olika heat där man tilldelas olika poäng beroende på hur man placerat sig i heatet. Vanligtvis består varje heat av fyra förare som enligt sin placering tilldelas 3, 2, 1 eller 0 poäng efter att de kört färdigt. Skulle två förare från samma lag komma in som etta och två så kallas detta en “femetta” – alltså att man tar de fem första poängen i ett heat.

Svenskarnas framgång inom speedwayen

Att vi svenskar älskar denna sport så pass mycket beror med all sannolikhet också på den stora framgång som svenskarna haft inom sporten under en lång, lång tid. Många är de som har varit duktiga men den bäste av dem alla är utan tvekan Tony Rickardsson. Ska man vara helt ärlig så är han ju inte bara den största svenska speedway-föraren utan kanske till och med den största i hela världen. Han är, tillsammans med en förare från Nya Zeeland, den ende föraren i världen som tagit hem sex VM-guld. Rickardsson har även tagit hem tre VM-silver och två VM-brons. Som andre svensk, och strax efter Rickardsson kommer Ove Fundin som tog hem VM- guldet hela fem gånger.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

pinstagram