Menu

Mekande inom rallysporten

Inom motorsportens värld gäller det att hålla bilen i perfekt skick inför tävlingar. Oavsett om du kör rally, motocross eller formel 1. Det kräver många timmars mekande före, under och efter säsongen. Vissa moment är rutinmässiga medan andra utförs på grund av ett uppstått problem.

Ett bra bilkunnande och ett visst intresse för mekande är A och O inom motorsport och rally. I den här artikeln delar vi med oss av smarta knep för att hitta rätt reservdelar till en rimlig prislapp. Vi ger dessutom olika generella tips på hur du kan bli en bättre mekaniker.

Planera ditt mekande

Rallybilen kan gå sönder utan minsta föraning, vilket inte går att planera i förväg. Andra saker kan dock planeras för att hålla både prislappen och stresshalten nere. Däck är ett bra exempel på det sistnämnda. Du bör ha som rutin att checka av däckens skick efter tävling och träning. Ser du att det börjar närma sig tid att byta däck bör du inte vänta länge. Det kan vara guld värt att ha en viss tidsmarginal till att leta fram rätt reservdelar till bilen. Du ska inte byta däcken för tidigt, men det är till din fördel att vara ute i god tid.

En rallybil kan behöva byta däck flera gånger under en kortare period. I längden innebär det stora kostnader, vilka du faktiskt kan hålla nere genom att investera i rätt däck. Ett tips är att klicka dig in på https://www.hjuldepan.se/ där du kan köpa kompletta hjul till en riktigt rimlig prislapp. De är begagnade, men i garanterat bra skick. Du löper alltså inte alls samma risk när du köper begagnade däck hos hjuldepån.se som när du köper via till exempel köp- och säljsajter.

För ett betydligt billigare pris kan du till och med köpa på dig en extra uppsättning däck inför nästa byte. Att använda rallyintressets budget på rätt sätt är viktigt eftersom det ger dig marginaler till att investera tid och pengar på fler saker. Det är exempelvis inte gratis att ställa upp på tävlingar. Är du inget sponsrat motorsportproffs får du med säkerhet räkna med att din egen plånbok får stå för utläggen.

Att köpa begagnade reservdelar känns dessutom helt rätt i tiden. Ett hållbart alternativ och som utövare inom motorsport kan du faktiskt göra skillnad. Investerar du i reservdelar utifrån ett hållbart tänkande kan fler komma att göra det framöver!

Fördjupa dina kunskaper

De flesta utövare av rallysport har en bra förståelse för bilens mekanik och goda motorkunskaper. Du har dock mycket att vinna i att fördjupa dessa kunskaper med syftet att inte lägga onödigt med tid och pengar på fel saker. Är du en duktig mekaniker är chansen stor att du upptäcker problem i rätt tid. Den som inte riktigt kan med bilens insida riskerar att köra fram tills det att skadan eller problemet är för stort.

Det kanske bästa sättet för att bli en bättre mekaniker är att träna. Du får helt enkelt lära dig genom att meka på egen hand i garaget. Ju mer du mekar, desto mer kommer du att gilla mekandet – det skriver Bosse Bildoktorn under på!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

pinstagram