Menu

Crosscart – en billig och säker bilsport

Crosskart är en billig och säker typ av bilsport som först grundades av Erland Andersson, även kallad för ”EAS”, under 1980-talet. Syftet var att få en säker och billig variant av fordonstävling och som körs på en bana. Grenen påminner en del om Rallycross, då de flesta tävlingarna också körs på banor för rallycross, folkrace eller för speedway. Det finns även tävlingar med backar och sprint.

Du behöver bara vara 9 år gammal för att få börja tävla i den minsta motorklassen. En crosskart har en stötsäker rörramskontruktion med en plastkaross ovanpå. Detta bidrar till att föraren sitter mycket skyddad. Det är bra att föraren sitter välskyddad för det kan gå fort i detta lilla fordon. En tävling inom crosskart består av tre korta heat och fyra varv runt, något som kan variera beroende på hur lång banan är. När det har kvalats i tre spelomgångar, kommer de allra snabbaste gå vidare till en final.

group of helmet for karting in race

I crosskart finns det tvåtakts mc-motorer på antingen 85cc (9–13 år), 125 cc (12–16 år), 250 cc (från 15 år) eller 650 cc (från 16 år). Det finns även en fyrtakt. Det finns även en mini-klass, där du får vara mellan 6 och 11 år gammal. I den här klassen tävlar du inte, utan det ses snarare som en övning inför 85 cc. Det finns även en veteranklass på 40+, där det körs med motorer på 250–650 cc. Förutom den viktiga motorn så finns det en koppling, broms, sexväxlad låda och fjädrar runt om. Alla fordon är bakhjulsdrivna med en stel axel, något som innebär att föraren behöver sladda sig fram i kurvorna.

Crosskart organiseras som många andra bilsporter genom Svenska Bilsportförbundet. En del har motorsport som hobby, andra har trädgård. Ifall du tillhör de som har den senare och funderar på att investera i ett växthus att börja odla i, finns det ett brett utbud att välja bland.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

pinstagram