Menu

Hållbarhet inom motorsporten

På senare år har de hållbara alternativen till bränsledrivna fordon blivit standard i samhället. Det har till med tagits fram skatteförmåner för den som väljer att köpa en ny elbil istället för diesel. När det gäller motorsport är det dock en långsam utveckling mot en mer hållbar aktivitet.

Det finns dock ändå engagerande projekt som syftar till att skapa bättre förutsättningar för en mer hållbar motorsportsvärld. Här går vi in närmare på det senaste inom motorsportens hållbarhetsutveckling!

”Stallens” makt

När det gäller såväl rally som Formel 1 spelar de stora stallen en viktig roll som opinionsbildare. Stall som är direkt knutna till tillverkare såsom Hyundai kan på många sätt vara med och påverka den hållbara utvecklingen inom motorsporten. Vi kommer exempelvis med stor sannolikhet att kunna se en ny klimatvänlig Hyundai elbil eller andra ”grön”-drivna fordon som en självklar del av de stora stallens representation. Det kommer förmodligen även bli mer accepterat att köpa eldrivna fordon till motorsportutövande. Men det kommer att dröja.

Nya initiativ som till exempel elrallyserien Extreme E visar dock att det hållbara tänket ändå lever parallellt med de traditionella motorsportsserierna. Sakta men säkert presenteras även nya smarta lösningar för laddning av de eldrivna fordonen. Kanske kan den här sortens nya projekt vara räddningen för motorsportsgrenar i kris eller på nedgång?

Faktorer som påverkar utvecklingen

Även om det som ovan nämnt blåser nya vindar inom motorsporten och konkreta projekt med syftet att främja hållbarhet finns det mothinder. Det är med andra ord vissa aspekter som på olika sätt gör utvecklingen mer utdragen.

  • Laddning – det behövs smarta lösningar för event inom motorsporten.
  • Kultur och acceptans – vissa motorsportsgrenar präglas av en inmatad syn om att bilmotorerna ska mullra, för att inte nämna mekandets betydelse.
  • Kostnad och investering – det krävs ekonomiska satsningar från tillverkare och stall till arrangörer.

Ett större engagemang från myndigheter och förbund är också viktiga faktorer för en mer hållbar framtid när det gäller motorsport.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

pinstagram