Menu

Gokart

Karting kör man med en liten, specialdesignad och snabb bil. Själva bilen är det som kallas för gokart. Den skiljer sig från en vanlig bil på det sättet att dess bakaxel är stel och att dess fjädring fungerar på ett annat sätt än i en klassisk personbil. De här små fordonen får man inte köra på vanliga landsvägar, utan man använder dem på speciella banor av asfalt som är framtagna för karting. För att köra gokart i Sverige måste man vara minst 7 år. Man behöver inget speciellt körkort för att få syssla med sporten, och det finns gott om banor i Sverige som hyr ut bilar ifall man vill prova på sporten. Förutom att köra för nöjes skull kan man tävla. Hur stor motor bilen får ha under tävlingar avgörs av hur gammal man är. I Sverige ordnas det tävlingar i olika klasser, och det ordnas även svenska mästerskap.

Socialt, utmanande och stärkande

Idag väljer många att syssla med karting för att det är socialt. På banorna får man möjlighet att träffa många nya bekantskaper, samtidigt som man får uppleva den underbara känslan av att svischa framåt i en snabb hastighet. Det är allt fler medelålders människor som väljer att börja köra gokart för nöjes skull. Sporten har också börjat användas för att främja samhörighetskänslan. till exempel integration med gokart har visat sig vara nyttigt och gett positiva resultat. Något annat som är bra med sporten är att den verkar stärkande för chaufförernas självkänsla. Genom att hantera och föra fram ett fordon i höga hastigheter lär man sig att lita på sina egna kunskaper, men också att bedöma var gränsen går. När man kör gokart har man alltid hjälm för att skydda sig mot eventuella skador, det gäller oavsett hur gammal man är. Många som kört gokart under sin uppväxt har lättare för att lära sig köra personbilar när det är dags att ta körkort. Det handlar om att man fått erfarenhet av hur ett fordon kan bete sig och att man är van vid att sitta framför ratten.

Var kan man köra gokart?

Vill man köra gokart finns det banor på olika orter i Sverige. Tävlingar ordnas av Svenska Bilsportförbundet, men om man vill köra för nöjes skull är det relativt enkelt att hitta sådana ställen. Bland annat Stockholm, Enköping och Rättvik är orter där man kan köra utan sikte på att tävla. Det finns både banor inomhus och utomhus man kan välja mellan. Under vintermånaderna kör man dock nästan alltid inomhus på grund av det dåliga föret. Att köra gokart kan man med fördel göra som en aktivitet tillsammans med vänner och familj. Man får oftast låna hjälmar och nödvändig utrustning på de flesta ställen som hyr ut bilar. Om det är så att man har barn som inte är 7 år gamla kan man istället köra på bowling stockholm. Det är också en aktivitet som både är social och underhållande, och som dessutom passar de som inte ännu nått åldern för att köra gokart.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

pinstagram