Menu

Tillverkning av dragracing-bilar i Sverige

Fart och fläkt har alltid varit en hit bland människor och dragracing är inget undantag. Från stillastående till att köra en sträcka på 1/4 engelska mil eller en bana som är 1/8 så snabbt som möjligt. Det är två stycken bilar som tävlar mot varandra men i USA där sporten kommer ifrån finns det även banor där fyra bilar kan tävla mot varandra samtidigt. Själva tävlingsformen kan relateras till en tennisturnering då man kvalar in på samma sätt som i dragracing. En går vidare varje gång (vinnaren) medan de andra åker ut ur tävlingen.

Bästa banorna i Sverige

Det är inte bara i USA som sporten är väldigt populär utan även i Sverige har världens snabbaste motorsport fångat mångas intressen. De bästa banorna i Sverige anses ligga i Tierp och i Malmö samtidigt som det finns en del andra banor som används runt om i landet. För att kunna uppnå så snabba hastigheter på kort tid behövs det specialbyggda bilar. Störst i landet på dragracingbilar i dagens läge är fadern Mats och sonen Martin Brag som har tillverkning av dragracingbilar som ett heltidsjobb. Oftast byggs det två till tre bilar per år i deras verkstad beroende på om det finns beställningar eller inte.

Import från USA

Priserna för en färdigbyggd dragracingbil kan uppgå till 800 000 kronor och ännu mer. Det är inte många som kan livnära sig på tillverkning av dragracingbilar just för att vissa delar behöver importeras från USA. För att få till den perfekta tävlingsbilen behövs det även kunskap om byggnation. Vissa delar får tillverkas för hand och det slutliga resultatet blir en riktigt stark bil. Vid tävling gäller det att kunna kontrollera bilen i hög hastighet och därför behövs det en licens för att få tävla i dragracing. Här ska du göra uppkörning men även ett säkerhetstest som visar att du kan ta dig ur bilen ifall den börjar brinna.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

pinstagram