Menu

Bilorientering

Bilorientering, som ofta helt enkelt kallas Bil-O, både liknar och skiljer sig från traditionell orientering, där den största och mest uppenbara skillnaden är att bilorientering sker i en bil, och inte till fots. Bilorienteringens ursprung är inte heller traditionell orientering; istället har denna motorsportsgren växt fram från rally. Detta skedde genom grenarnas gemensamma bakgrund i det som kallades Landsvägstävling, som senare bytte namn till Tillförlitlighet för bil och MC. Inom denna ram tävlade man i OT, Orientering och Tillförlitlighet, som det arrangerades SM i mellan 1952 och 1973. Så småningom förgrenades sporten till det som idag kallas rally och bilorientering, där specialsträckorna med höga hastigheter behölls inom rally, medan kartorienteringen behölls inom bilorientering. Inom bilorientering behöver man en karta för att orientera sig eftersom man med hjälp av denna och en körorder ska köra en för föraren okänd väg på en viss tid, förbi särskilda kontroller. Det finns två former av bilorientering i Sverige idag, där den ena (typ A) använder sig av numrerade kontroller, och den andra (typ B) använder sig av onumrerade. Längden på sträckorna man kör inom bilorientering kan variera stort, oftast beroende på nivån på de tävlande. De kortaste kan vara så korta att de bara tar några minuter att köra, medan längre sträckor kan ta uppemot en timme. Totalt brukar längden på tävlingar variera mellan en timme och ett flertal timmar, eftersom man kör flera orienteringssträckor (med transportsträckor emellan) under en tävling.rally-571452_960_720

Av nödvändighet arrangeras bilorienteringstävlingar utomhus, och som åskådare kan det betyda att man blir sittande utomhus under lång tid – stora tävlingar pågår vanligtvis från kvällning till långt in på natten. Det kan därför vara en bra idé att investera i en bra uppsättning utemöbler som är lätta att ta med sig, om man är ett fan av bilorientering. Du hittar utemöbler som passar för alla ändamål på Byggmax.se.

Även om det finns en internationell organisation för bilsport (Fédération Internationale de l’Automobile), som även har hand om internationella tävlingar i bilorientering, är bilorientering en sport som framförallt utövas i Norden. I Sverige är det Svenska Bilsportförbundet som är den ansvariga organisationen. Tävlingar i bilorientering arrangeras på alla nivåer, från lokala tävlingar till distriktsmästerskap, svenska mästerskap och en internationell serie, North European Zone Auto Navigation.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

pinstagram