Menu

Dragracing

Dragracing är en motorsport som har sina rötter i USA. Den går ut på att man från stillastående ska åka en sträcka på antingen en fjärdedels engelsk mil eller en åttondels engelsk mil, vilket motsvarar 402,336 meter respektive 201,168 meter. Det handlar med andra ord om ett mycket kort lopp, och tävlingssträckan är av förklarliga skäl helt rak. Det händer att man ibland tävlar med sträckan 1000 fot, vilket motsvarar 304,8 meter. På denna sträcka tävlar dock bara de snabbaste klasserna, eftersom man med långsammare bilar skulle komma upp en alldeles för hög hastighet i slutet av banan. I varje lopp deltar två bilar som tävlar mot varandra. Den som vinner går vidare i tävlingen, medan den som förlorar slås ut. Därefter får vinnarna möta varandra tills det bara finns en vinnare kvar av hela tävlingen. I USA, sportens födelseland, har loppen utvecklats genom att man har byggt ett fåtal banor som har plats för fyra bilar att köra ett lopp samtidigt.1280px-pro_street_camaro_at_launch

Till Sverige kom dragracing i slutet av 1960-talet, då den första tävlingen ägde rum år 1968. Man höll då till på Scandinavian Raceway utanför Anderstorp. Idag finns flera permanenta dragracebanor i Sverige, bland annat Pite Dragway, Tierp Arena och Malmö Raceway. Vid tävlingar är det dock vanligast att man använder sig av gamla flygfält, och i Sverige har man bland annat arrangerat dragracingtävlingar i Barkarby, Eskilstuna, Landskrona, Nyköping, Tullinge, Uppsala och Västerås.

Något som åskådare som tittar på dragracing för första gången snart blir varse om är att det är en högljudd motorsport. Det kan därför vara en bra idé att ha med sig öronproppar för att skydda hörseln, särskilt om man sitter nära banan. Om man har andra hörselproblem, till exempel i form av öroninflammation, hjälper dock inte öronproppar; då måste man istället kontakta läkare för att få antibiotika utskrivet. Du kan enkelt få prata med en läkare via ett videosamtal på KRY.se, så att du slipper uppsöka en vårdcentral. Ju snabbare du får kontakt med en läkare, desto snabbare kan du ju börja behandlingen och tillfriskna.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

pinstagram