Menu

Folkrace – hårda tag i låg hastighet

 

Motorsport är ett samlingsnamn för en rad olika tävlingsformer som innefattar motordrivna fordon. En sådan form är till exempel folkracing. Detta är en tävlingsform inom motorsporten som inte får lika mycket uppmärksamhet eller är lika glamorös som andra grenar så som bland annat Formel1. Oavsett om sporten är glamorös eller inte så saknar den ingenting av den spänning som finns i alla motordrivna sporter. Det finns till och med mer av den varan än i de allra flesta andra motorsporter, för här är det tillåtet att göra sådant som man rynkar näsan åt i andra grenar. Och dessutom är det en motorsport som inte direkt minskar i intresse.

Så fungerar folkrace

folkracecrashAlla kan köra folkrace, så länge man fyllt femton år. Detta innebär dock att man måste tävla i det som kallas juniorklassen, detta beror dels på åldern och dels på att man ännu inte har ett giltigt körkort. Så fort man blivit 18 och fixat körkortet så får man tävla i seniorklasserna. Oavsett vilken klass man tävlar sig gäller det dock att hålla sig till farter som understiger 80 km/h, vilken är den maxfart som angivit av regelverket. Trots detta finns det alltid de som inte följer reglerna och kör fortare än ad de egentligen är tillåtna att göra.

Extra kuriosa

En liten kuriosa som definitivt inte existerar i någon annan typ av motorform är det faktum att alla bilar är till salu efter varje lopp. Det låter kanske konstigt men det stämmer faktiskt. Efter avslutat lopp så finns möjligheten att lägga ett anbud på vilken som helst av bilarna som deltagit i racet, vem som helst kan dessutom lägga budet. Det finns dock vissa regler för denna budgivning. Den genomförs under tävlingen och håller på till 15 minuter efter att bilarna korsat mållinjen. Alla bilar är till salu för 6 500 kronor och skulle det vara så att någon lägger ett bud så måste bilen säljas. Denna regel har införts för att förarna inte skall spendera alltför mycket pengar på sina bilar, och därmed få en orättvis fördel. Dock ingår inte alla saker som sitter i bilen i köpet. Säljaren har rätt att ta med sig personlig utrustning så som förarstol, ratt och bilens bälten.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

pinstagram